joi, 19 februarie 2009

Nu stiu nimic...

...sunt un ateu al comunicarii. Primesc informatie filtrata si incerc sa o mai decodez inca o data la nivelul intelegii mele. O trec prin atatea fesi sterile de tifon, incat sfarseste apa chioara, nesemnificativa, de parca nu m-ar interesa zecile sau sutele de morti dintr-un conflict aflat la mii de kilometri distanta.
Credeam ca Yahoo Messenger, Facebook, Twitter si Skype ar fi trebuit sa ne apropie, iar posibilitatea de a citi bbc-online sau cnn ne largeste orizontul si ne plaseaza in zona de cunoastere relaxata, de unde pornesc ideile la fel de relaxate si obiective ale discutiilor publice.
In schimb, am dat peste impenetrabilul "fog of war" pe care camera, care a prins doar un unghi al dezastrului, il limiteaza.
N-am fost acolo nici la 9/11, nici la ultimele premii BAFTA, nici la ultimul derby din Italia.
Si, da!, sunt prizonierul perceptiei paranoide ca aceste evenimente nu au avut loc! (multumesc, Jane, pentru test)
Primesc informatia redactata de un om, nu de o putere tutelara, impartiala, rece si obiectiva.
Ascult muzica altora, citesc clasici, semi-anonimi sau consacrati.
Nu sunt absurd, pana acolo incat sa fac apologia alienarii, ca un ultim panaceu la babilonia contemporana.
Ca dovada, sunt tributar si mare fan al lui Semmelweis, fara de care chiuveta ar fi ramas un moft burghez.
Acelasi lucru il pot spune si despre Heimlich, care ar fi salvat inainte de ’74 atatia americani carora hamburgerul le-a blocat gatlejul.
Prefer un stand-up al lui Semmelweis, sau al lui Heimlich oricand, in schimbul transmisiilor sterile de la DNA, in care reporteri, batuti de vant, ploaie, grindina sau viscol, imi toarna baliverne despre dosare, stenograme, interceptari sau flagranturi!
Vreau un “dam legatura acum cu Alexander Fleming, care a facut o descoperire extraordinara”, sau “doi frati americani, Orville si Wilbur Wright, cuceresc aerul”, sau “ultimul Dalai Lama are un mesaj de pace pentru toate partile beligerante din lumea asa. Roxana, ai legatura!”
Malheureusement (multumesc, Raluca!), “Roxana” va denatura atat de tare ce va spune Dalai Lama, incat mesajul liderului budist o sa para o incitare la pace, bunastrare si liniste interioara!
Nu pot opri fluxul de stiri! Dar nu o sa ajung ca blonda lui Bundy, Kelly, care stie cine a luat Super Bowl-ul in ’74, dar a trebuit sa inlocuiasca, in volumul constant de informatie, soneria usii.
Ca atare, vad o groaza de stiri, dar nu stiu nimic.