marți, 21 septembrie 2010

Acesti oameni evlaviosi si ideile lor minunate

M. este genul de om care, atunci cand se uita la cer, vede dincolo de stratosfera. Priveste in fata adancimile universului si incearca sa-i desluseasca tainele. Dar are o slabiciune, care il trage inapoi pe Pamant, mai puternica decat forta gravitationala: duhovnicul, care se ghideaza dupa legi stricte si de netrecut.

E revoltator sa vezi chiar langa tine cum biserica, institutie care, impotriva tuturor perceptelor morale pe care le predica, tolereaza hoti care se roaga sa nu fie prinsi si preoti care citesc acatiste pline de ura si razbunare, isi impune forta milenara asupra unui om care are de dat lumii atat de mult. E revoltator ca o institutie care acopera preoti pedofili, homosexuali, alcoolici, neaga si interzice dreptul unui om de a-si exercita talentul, doar pentru ca nu se incadreaza in standardelele de "salvare a sufletului" (desi, in conformitate cu legile Republicii Romania, nu face nimic ilegal).

Pana la urma e decizia lui M., iar eu i-o respect. Dar o fac pentru el, ca persoana, nu pentru institutia care il tine la nivelul marii, in timp ce adancimile universului au mai pierdut un explorator.